Vogels voederen – Help ze de winter door

De winterperiode is de meest aangewezen tijd van het jaar om de vogels in je tuin te voederen. Insecten verdwijnen onder de grond en regen en sneeuw maken het voor vogels moeilijk om zaden en ander voedsel te vinden. De dagen zijn ook korter dus is er minder tijd om voedsel te zoeken, terwijl ze in deze tijd van het jaar juist extra veel energie nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden.

Voederplank of voederhuisje?

Van nature zoeken veel vogelsoorten hun voedsel op de grond. Het allerbeste is dus een plek op de grond die sneeuwvrij is gemaakt. Het liefst ook in de buurt van struiken of een haag, zodat vogels bij dreigend gevaar snel een veilig plekje kunnen vinden.

Een voederhuisje dat overdekt is heeft als voordeel dat het voedsel beschermd is tegen neerslag. Het voordeel van een open voederplank is dan weer dat het voer makkelijk toegankelijk is. Kies dan wel voor een opstaande rand van enkele centimeters zodat het voer er niet afrolt. Kleine openingen in de hoeken zorgen voor de afvoer van regenwater.

Let er ook op dat de voederplank of het voederhuisje minimaal anderhalve meter boven de grond staat zodat er geen katten bij kunnen.

Vergeet ook het water niet!

Even belangrijk als voedsel is water, zeker in de winter. Als het gesneeuwd heeft komen vogels aan vocht door in de sneeuw te pikken. Maar als het sneeuwdek één grote ijsklomp is lukt ze dat niet. Bij vorst kan je ze dus helpen door een bakje vers water buiten te zetten. Voeg een klein beetje suiker toe zodat het water niet bevriest. Voeg nooit zout toe!

De beste drinkplaats voor vogels is een ondiepe schaal die je op een open en overzichtelijke plek in de tuin zet. Vul hem regelmatig met vers water. Wil je hem schoonmaken? Gebruik dan enkel heet water en een borstel. Gebruik nóóit schoonmaakmiddelen.