Tuinplant van de maand oktober 2016: Leucothoe

De Leucothoe, in het Nederlands Druifheide, is een schoonheid voor in de tuin of in een pot op het terras of balkon. Vooral in het najaar en de winter is deze bladheester schitterend om te zien dankzij zijn fel gekleurde bladeren. Gecombineerd met bijvoorbeeld Skimmia (Skimmia), Calluna (Struikheide) of Gaultheria (Bergthee) komen ze mooi tot hun recht.

Schitterende bladkleuren

De Leucothoe is een wintergroene bladhoudende heester met een compacte groeiwijze die vooral opvalt door de prachtige kleuren van het blad. In mei bloeit deze plant met een klein wit bloemetje, maar daar is het eigenlijk niet om te doen. In het vroege voorjaar zijn de bladeren frisgroen, paars of felrood en als de herfst nadert verkleuren ze van bronskleurig naar opvallend rood, waardoor ze prachtig te combineren zijn met andere planten in uw tuin.

Verzorging van de Leucothoe

Met een paar simpele tips blijft de Leucothoe gezond en mooi. Wel is het verstandig om deze plant een standplaats in de halfschaduw of schaduw te geven, want de Leucothoe houdt niet van de (volle) zon. De plant gedijt het best in een humusrijke, zure en vochtige grond. Het kan daarom absoluut niet tegen droogte. Geef de Leucothoe tijdens de warme zomermaanden dus regelmatig water en zorg er voor dat de grond niet uitdroogt.

In het voorjaar kunt u extra voeding geven zodat de planten gezond en sterk blijven. Hiervoor kunt u speciale meststof zoals DCM Vivimus gebruiken. Deze meststof houdt de grond voldoende zuur. Een andere mogelijkheid is een laag schors rondom de planten aanbrengen. Dit staat ook nog eens erg decoratief en laat de grond minder snel uitdrogen. Beide producten zijn bij ons op het plantencentrum verkrijgbaar.

De Leucothoe is gematigd winterhard en tijdens strenge winters is het verstandig de plant te beschermen tegen gure oostenwind en bij periodes waarin vorst en dooi elkaar regelmatig afwisselen.

Moet je de Leucothoe snoeien?

In principe hoef je de Leucothoe niet te snoeien. Ze worden namelijk niet bijzonder groot, hooguit 1 x 1 meter. Snoeien is alleen noodzakelijk om de plant te verjongen of om lelijke delen te verwijderen. Het tijdstip om te snoeien is in het late voorjaar na de bloei, eind mei. Bij snoeien in de winter kunnen de takken invriezen, dus dit is niet aan te raden.