Tuinplant van de maand november 2016: Ilex

Door zijn bladkleur en bijzondere bladvorm is de Ilex (in het Nederlands Hulst) een heester die niet misstaat in de najaarstuin. In deze periode is de plant op zijn mooist maar ook in het voorjaar en de zomer zijn ze groenblijvend.

Ze zijn in allerlei vormen verkrijgbaar: van een haag tot een bol op stam. Ook de vogels waarderen deze heester. Ze dragen in het najaar namelijk felrode besjes waar vogels van smullen.

Prikkelend en kleurrijk

Er zijn meer dan 400 verschillende soorten Ilex, zowel bladhoudende als bladverliezende soorten. Inheems komt deze plant van oorsprong voor in het zuiden en westen van Europa, Noordwest Afrika en Zuidwest Azië. Het is het gehele jaar een attractieve plant met zijn groene of bontkleurige bladeren en felrode bessen. De Ilex kan zowel solitair als groepsbeplanting of als haag worden gebruikt.

Verzorging van de Ilex

De plant blijft met een paar eenvoudige tips gezond en mooi. Ze is bijzonder goed winterhard en een heel makkelijk te onderhouden plant voor in de tuin. Zowel in de volle zon als halfschaduw doet deze plant het prima. Een normaal humusrijke grond vind de Ilex fijn om in te staan. Niet te nat en niet te droog. Geef hem, om ze gezond en fris te houden, in het voor- en najaar een dosis meststof.

Moet je de Ilex snoeien?

Vroeg in het voorjaar, eind februari of begin maart is de beste periode om de Ilex te snoeien. Eerder is niet verstandig omdat de takken dan kunnen invriezen. Eigenlijk is snoei alleen nodig als de plant écht te groot wordt, of als er dode of lelijke takken in de plant zitten. Als je hem als haag of andere snoeivorm gebruikt, dan is snoeien in juni of september het beste. Het terugsnoeien tot op het ‘oude hout’ zal overigens een slechte hergroei geven met weinig nieuwe jonge scheuten.