Tuinplant van de maand maart 2018: Hedera

Een beetje geheimzinnig en in alle rust alom aanwezig: de Hedera (klimop) is de grote groenmaker die vier seizoenen lang een stabiele tuinfactor is. Deze bodembedekkende of klimmende bladheester is winterhard en blijft altijd groen. Er is ruime keuze in bladkleur, alle Hedera-soorten hebben gemeen dat ze snel groeien en zich goed laten leiden en zo schuttingen, gaaswanden, prieeltjes of muurtjes kunnen bekleden. Als bodembedekker geeft de Hedera onkruid geen kans, wat hem de meest decoratieve tuinhulp ooit maakt.

Keuze assortiment

Voor de tuin zijn diverse soorten Hedera geschikt. De groenbladige H. hibernica heeft grote bladeren en is heel geschikt voor bodembedekking of afscheidingen. H. colchica heeft meer leerachtig blad, de Hedera helix is de meest voorkomende soort en is er in tal van cultivars met verschillende bladvormen en kleuren als groen, wit- of goudbont. De Hedera helix ‘Arborescens’ is een meer struikvormige plant die na de bloei mooie zwarte bessen geeft. Een klassieke Hedera is H. canariensis ‘Gloire de Marengo’, met zijn grotere bladeren en roomwitte bladrand een fraai verschijning, maar niet geheel winterhard.

Herkomst

De Hedera is inheems in Azië, Europa en Noord Afrika. In het wild groeit de plant op bomen en rotsen en is in staat om 25-30 meter hoog te klimmen. Hij gedijt vooral in koelere streken.

Verzorgingstips

• De Hedera gedijt op zowel een schaduwrijke als een lichte plek, maar niet in de volle zon.
• De grond mag niet uitdrogen, maar wateroverlast doet ook niets voor de Hedera.
• Groeit de plant er beschut, zoals in een buitenveranda of op een balkon, dan helpt regelmatig sproeien om spint te voorkomen.
• Eens in de maand wat plantenvoeding geven, vooral als de Hedera in een bak of pot staat.
• Goed om te weten: de hechtwortels kunnen sporen achterlaten op muren.
• Snoeien in het late voorjaar na de grootste groeispurt en in het najaar vóór de winter.