Tuinplant van de maand januari 2018: Camelia

De camelia (officieel Camellia) mag dan een tropische uitstraling hebben, de plant is een winterbloeier. Dit neefje van de theeplant en de Japanse Roos geniet van de halfschaduw en beloont jouw goede zorgen met schitterende, roosachtige bloemen.

Camelia

Camelia’s zijn groenblijvende struiken en kleine bomen met donkergroene, glanzende, lange bladeren. De bloemen stralen in het wit, paars en rood. Veel cameliasoorten bloeien van februari tot mei, als andere planten in jouw tuin daar nog niet klaar voor zijn. Er zijn ook winterharde herfstbloeiers die stralen van oktober tot in januari.

Verzorging Camelia

De camelia houdt van lichtzure grond, het liefst humusrijk. Je verwent de plant met een plek in de halfschaduw, want van de ochtendzon krijgt de camelia een ochtendhumeur. Dan warmen zijn knoppen te snel op en na nachtvorst kunnen ze dan afvallen.
Zomers, bij droogte, graag water geven. Halverwege de zomer kun je de plant bemesten met kaliumrijke mest, om daarna even goed te sproeien. Camelia’s zijn geen kalkliefhebbers, dus gebruik het liefst regenwater of ontkalkt water. In de herfst geef je de plant een keer per week water en in de winter een keer per maand. In de lente voer je het dan weer langzaam op. Zo genieten jij en je camelia nog jaren van elkaar.

Snoeitips Camelia

De camelia groeit behoorlijk langzaam, zo’n 15-20 centimeter per jaar. Snoei na de bloei alleen wat uitstekende takken en laat de plant verder uitrusten.