Tuinplant van de maand januari 2017: Erica

Wie wel eens op de Veluwe komt voor een heerlijke wandeling herkent het meteen: Het uitgestrekte, bijna oneindige tapijt van kleurige bodembedekkers met witte en paarse bloemetjes. Dat is Erica, in het Nederlands Winterheide genoemd. In de winter geeft deze groenblijvende plant veel kleur in de natuur, maar ook in de tuin of op het terras in een pot.

Verschillende soorten Erica

Winterheide behoort tot de familie van de Ericaceae, net zoals de Pieris, Rhododendron, Azalea of Gaultheria. Deze planten zijn ook leuk met elkaar te combineren omdat ze vrijwel dezelfde verzorging en groeiomstandigheden nodig hebben.

De twee belangrijkste soorten zijn Erica carnea (Sneeuwheide) en Erica x Darleyenis (Dopheide). Deze bloeien van december tot ver in maart. De Erica carnea is wat compacter terwijl de Erica x Darleyenis wat losser van groeiwijze is. Beide soorten zijn mooi om in groepen in borders of potten te gebruiken. Ze bloeien in de kleuren paars, roze of wit.

Verzorging van de Winterheide

De plant gedijt het beste in grond dat vochtig is, maar ook goed waterdoorlatend. Ze houden van de zon, maar ook in de halfschaduw zullen ze tevreden zijn. Ze laten zich graag combineren met andere zuurminnende planten zoals coniferen en bijvoorbeeld Rhododendrons. Uitgebloeide verdorde bloemetjes kan je eenvoudig verwijderen door de plant te ‘kammen’ met je vingers. Dit zorgt voor een gezonde en mooie plant.

Moet je de Erica snoeien?

Schapen spelen op de heide een belangrijke rol om de planten kort te houden. De topjes van de planten eten ze graag, wat dus eigenlijk een soort natuurlijke snoei is. Met een heggenschaar kan je in april of mei snel en makkelijk de topjes afknippen. Doe je dit niet, dan ontstaan er alleen bloemetjes op lange houtige takken, wat de vorm minder mooi maakt. Ze verliezen dan na verloop van tijd hun compacte bodembedekkende eigenschappen.