Tuinplant van de maand december 2016: Picea

De Picea, in het Nederlands de Spar, kennen we sinds jaar en dag als de meest gebruikte kerstboom. Met zijn fijne, een beetje prikkende naalden staat hij tijdens de kerstperiode in vele huiskamers te pronken. Maar ook in de tuin is de Spar een graag geziene, wintergroene conifeer, want dat is het eigenlijk. Door zijn mooie vorm kan hij, samen met andere heesters en coniferen, beeldbepalend zijn in de tuin.

Oh Denneboom… Of toch niet?

In veel kerstliedjes wordt de Picea een Denneboom genoemd, maar het is toch echt een Spar. Het grote verschil tussen een Denneboom en een Spar is dat de naalden van een Denneboom rond zijn en bij elkaar staan. Bij de Spar zijn de naalden plat en staan ze afzonderlijk op de tak.

De Picea heeft vaak kegels onder aan de takken en is in verschillende vormen verkrijgbaar. Zoals de klassieke, gelaagde takken die als een krans om de stam staan. Ze kunnen ook een bolvorm hebben of als piramide gekweekt zijn.

Van binnen naar buiten

Heb je een Picea met kluit als kerstboom gehad en wil je hem buiten uitplanten? Zorg dan bij aankoop van de boom dat hij een flinke kluit heeft. Zet hem in de periode dat je hem binnen hebt staan in een pot met water en heestervoeding om hem zo min mogelijk last te laten hebben van het droge binnenklimaat.

De Picea kan in de tuin op zowel een zonnige als een schaduwrijke plaats staan. Laat de Picea eerst een beetje wennen aan een koelere omgeving. In woonkamers is het in de eerste maanden van het jaar namelijk vaak rond de 20° terwijl het buiten misschien net boven 0° is. Een tussenperiode in de garage, schuur of koude tuinkas zal de overgang minder groot maken.

Graag hem lekker diep in en vertroetel hem een beetje met wat extra water en voeding. Vaak slaat de Picea dan prima aan in de volle grond.