,

12 Tuintips voor juni

12 Tuintips voor juni

Juni is een van de mooiste tuinmaanden. De rozen bloeien weelderig, net als heel veel andere vaste planten en alles is nog heerlijk fris groen. Neem vooral de tijd ervan te genieten, en steek af en toe de handen uit de mouwen voor deze tuinklusjes.

Juni: knippen, snoeien, planten en zaaien

 1. Knip uitgebloeide rozen weg, zodat ze langer doorbloeien. Doe dat niet bij botanische bottelrozen (die vroeg en eenmalig bloeien), anders mis je straks hun mooie bottels. Geef de rozen regelmatig speciale rozenmest.

 2. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen van kuip- en potplanten en van perkgoed in hanging baskets, zodat ze langer bloeien. Geef ze elke twee weken water met vloeibare mest.

 3. Snoei bijna uitgebloeide vaste planten, zoals tuingeraniums en vrouwenmantel, vóór de langste dag (21 juni) terug, dan kunnen ze deze zomer nog een keer gaan bloeien.

 4. Snoei ook hoogzomerbloeiers, zoals bergamotplant (Monarda), phlox, zonnehoed en koninginnekruid, vóór 21 juni iets terug, zodat ze steviger en compacter worden en ze later in het seizoen bloeien.

 5. Snoei uitgebloeide struiken, buxus, hagen als taxus, thuja, beuk, haagbeuk, liguster, hulst en (Leylandii-)coniferen, vóór 21 juni lichtjes in vorm. Doe dit bij voorkeur op een bewolkte dag, zodat de doorgeknipte blaadjes of naalden niet verbranden in het felle zonlicht.

 6. Controleer de rozen en andere planten op bladluis en ander ongedierte en ziektes als meeldauw en neem maatregelen

 7. Zet bloeiende zomerbollen als dahlia’s en gladiolen, al dan niet met pot en al, op lege plekken in de border. Exotische gewassen als de canna en aronskelk kunnen de grond in. Geef ze in het begin regelmatig water.

 8. Zet de sproeier aan als het lang droog blijft. Eenmaal per week lang sproeien is beter dan elke dag een beetje

 9. Maai het gras elke week. In droge periodes minder vaak en niet te kort maaien. Bemest het gazon op een dag dat er regen wordt verwacht.

 10. Je kunt nu nog een- en tweejarigen zaaien.

 11. Pluk een zomers boeket uit eigen tuin, voor op de tuintafel of voor in de woonkamer.

 12. Regel op tijd iemand die voor je tuin kan zorgen als jij straks op vakantie gaat. Zet vlak voor je vakantie alle pot- en kuipplanten zo veel mogelijk bij elkaar, op een beschutte, lage plek, zodat ze niet van de tafel kunnen waaien en zodat de tuinoppas ze makkelijk tegelijk water kan geven.
,

Tuinplant van de maand juni: Kamperfoelie

Tuinplant van de maand juni: Kamperfoelie

Het verhaal achter kamperfoelie: klim-, slinger- en leiplanten zijn zeer populair omdat ze de hoogte ingroeien en zo ook in kleinere tuinen niet heel veel ruimte innemen. Kamperfoelie (wetenschappelijke naam: Lonicera) is er zo een. De plant heeft de botanische, natuurlijke uitstraling die nu zo in trek is, compleet met een weelderige bloei op een betrekkelijk bescheiden oppervlak. Mét het talent om de hoogte in te klimmen en te slingeren, langs een schutting, pergola of regenpijp. De bloemen geuren heerlijk, het parfum komt vooral ’s avonds vrij en trekt dan nachtvlinders zoals het gamma-uiltje en de kolibrievlinder. Overdag trekken de bloemen onder andere bijen en hommels, zodat het een echte aanwinst is voor de natuur in de tuin en de directe omgeving.

Herkomst 

Kamperfoelie behoort tot haar eigen kamperfoeliefamilie en groeit vooral op het noordelijk halfrond. Er zijn zo’n 180 soorten van bekend waarvan er 100 voorkomen in China, waar er al vele gedichten aan zijn gewijd. Naast de gecultiveerde variëteiten voor in de tuin groeit kamperfoelie ook veel in het wild, vooral aan de buitenkant van bosschages, waar de plant veel zon kan vangen. De plant is al eeuwen bekend bij mensen, de stevige, buigzame ranken werden in de Bronstijd reeds gebruikt om touwen mee te maken.

Soorten kamperfoelie

Kamperfoeliebloemen zijn prachtig om te zien: een groepje buisblaadjes, vergezeld van meeldraden en sprieten assorti die er als franje omheen zitten en onder hangen. De bloemen zijn veelal rozerood en geelwit, al komen ze ook in andere tinten zoals roodoranje en paarsgeel voor. Na de bloei komen er rode, blauwe of zwarte bessen aan. Kamperfoelie is verkrijgbaar in klimmende soorten, bladverliezers en groenblijvende struiken, check dus even wat het beste past bij de standplaats. De plant wordt, afhankelijk van de soort, tussen de één en vier meter hoog en bloeit van juni tot eind september, begin oktober.

Verzorgingstips

 • Kamperfoelie staat graag op een plek waar de wortels koel blijven en de bloeiende bovenkant zon krijgt. Hoe meer zon, hoe meer bloemen.

 • Omdat de plant zich makkelijk om andere planten heen slingert, is het zaak even na te denken over zijn buren en of een verticaal groen tapijt gewenst is of er juist een beetje lucht in de tuin moet blijven. In dat laatste geval kan kamperfoelie het beste wat meer ruimte op zijn standplaats krijgen.

 • De grond mag een beetje vochtig zijn. Mooie stenen rond de stam leggen helpt zowel de wortels koeler te houden als tegen het onnodig verdampen van water. Een lage struik ervoor planten, biedt ook wat schaduw op de wortels.

 • In de groeiperiode van maart tot mei eens per maand wat gedroogde koemest geven, houdt de bloei op gang.

 • Snoeien hoeft niet, maar mag wel, de plant loopt in de volgende bloeiperiode gewoon weer uit.

,

Nieuwsbrief oktober

Beste tuinliefhebber,
In de herfst laten bomen en struiken zich nog even op hun mooist zien, voordat de storm de blaadjes wegwaait. Schitterende herfstkleuren verwarmen de weg naar de winter. Geniet mee in uw tuin, op het terras en balkon met een paar mooie planten in pot die opvallen door hun speciale kleur of vorm.

Het is een sport om steeds weer iets moois en nieuws te vinden dat opvalt. De glansmispel (Photinia) bijvoorbeeld is een laagblijvend struikje. Voor in pot op het balkon of terras zijn de bladhoudende varianten het mooist. Photinia ‘Little Red Robin’ is een een van de nieuwere kruisingen. Het struikje blijft compact en heeft in het voorjaar mooie donker paarsrode uitlopers. Astelia ‘Silver Mound’ is een nieuwkomer vanaf het zuidelijk halfrond. De langwerpige bladeren komen vanuit de basis omhoog en zijn mooi zilvergrijs met rood getekend.

Alternatieven
Er zijn nog veel meer groenblijvende struikjes om mooie combinaties mee te vormen op het herfstterras. Een paar voorbeelden zijn bergthee (Gaultheria procumbens) met mooie rode bessen, de Leucothoe met de prachtige vlammende verkleuring van het blad in het najaar, Skimmia met bloemknoppen of bessen en winterheide.

Winterhard
Bedenk wel dat niet alleen de struikjes winterhard moeten zijn. Ook de potten moeten tegen een stootje kunnen. Wij geven de tip om de struikjes daarom in vorstbestendige potten te zetten. En nog een nuttige tip: Zet de planten ’s winters als het echt vriest wat dichter tegen het huis en bij elkaar om ze te beschermen tegen de wind en de koude. Voorkom dat de grond uitdroogt en geef de planten regelmatig water.

Er zijn weer volop bloembollen! U denkt er nu vast nog niet aan, maar als u straks een gezellig bloeiende voorjaarstuin wilt hebben, dient u de bollen eerdaags te gaan planten.

AANBIEDING (GELDIG T/M 31 OKTOBER) OP=OP
ROZEN: 25% KORTING
***********************************************

Bescherming van de tuinplanten in de winter

De meeste tuinplanten maken een groei- en een rustperiode door. Het afnemen van de daglengte en dus daglicht en daling van de temperatuur is voor tuinplanten het sein om in rust te gaan. Omdat de plant in ruststand gaat, kan de plant aanzienlijk lagere temperaturen verdragen. Hierdoor kunnen de meeste planten zichzelf dan ook uitstekend redden tijdens de koude wintermaanden. Elke tuinplant heeft hiervoor hun eigen techniek ontwikkeld. Maar wat extra bescherming van de tuinplanten is natuurlijk een verstandige voorzorgsmaatregel. Lees meer

Vogels voederen – Help ze de winter door

De winterperiode is de meest aangewezen tijd van het jaar om de vogels in je tuin te voederen. Insecten verdwijnen onder de grond en regen en sneeuw maken het voor vogels moeilijk om zaden en ander voedsel te vinden. De dagen zijn ook korter dus is er minder tijd om voedsel te zoeken, terwijl ze in deze tijd van het jaar juist extra veel energie nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Lees meer