,

Nieuwsbrief oktober

Beste tuinliefhebber,
In de herfst laten bomen en struiken zich nog even op hun mooist zien, voordat de storm de blaadjes wegwaait. Schitterende herfstkleuren verwarmen de weg naar de winter. Geniet mee in uw tuin, op het terras en balkon met een paar mooie planten in pot die opvallen door hun speciale kleur of vorm.

Het is een sport om steeds weer iets moois en nieuws te vinden dat opvalt. De glansmispel (Photinia) bijvoorbeeld is een laagblijvend struikje. Voor in pot op het balkon of terras zijn de bladhoudende varianten het mooist. Photinia ‘Little Red Robin’ is een een van de nieuwere kruisingen. Het struikje blijft compact en heeft in het voorjaar mooie donker paarsrode uitlopers. Astelia ‘Silver Mound’ is een nieuwkomer vanaf het zuidelijk halfrond. De langwerpige bladeren komen vanuit de basis omhoog en zijn mooi zilvergrijs met rood getekend.

Alternatieven
Er zijn nog veel meer groenblijvende struikjes om mooie combinaties mee te vormen op het herfstterras. Een paar voorbeelden zijn bergthee (Gaultheria procumbens) met mooie rode bessen, de Leucothoe met de prachtige vlammende verkleuring van het blad in het najaar, Skimmia met bloemknoppen of bessen en winterheide.

Winterhard
Bedenk wel dat niet alleen de struikjes winterhard moeten zijn. Ook de potten moeten tegen een stootje kunnen. Wij geven de tip om de struikjes daarom in vorstbestendige potten te zetten. En nog een nuttige tip: Zet de planten ’s winters als het echt vriest wat dichter tegen het huis en bij elkaar om ze te beschermen tegen de wind en de koude. Voorkom dat de grond uitdroogt en geef de planten regelmatig water.

Er zijn weer volop bloembollen! U denkt er nu vast nog niet aan, maar als u straks een gezellig bloeiende voorjaarstuin wilt hebben, dient u de bollen eerdaags te gaan planten.

AANBIEDING (GELDIG T/M 31 OKTOBER) OP=OP
ROZEN: 25% KORTING
***********************************************

Bescherming van de tuinplanten in de winter

De meeste tuinplanten maken een groei- en een rustperiode door. Het afnemen van de daglengte en dus daglicht en daling van de temperatuur is voor tuinplanten het sein om in rust te gaan. Omdat de plant in ruststand gaat, kan de plant aanzienlijk lagere temperaturen verdragen. Hierdoor kunnen de meeste planten zichzelf dan ook uitstekend redden tijdens de koude wintermaanden. Elke tuinplant heeft hiervoor hun eigen techniek ontwikkeld. Maar wat extra bescherming van de tuinplanten is natuurlijk een verstandige voorzorgsmaatregel. Lees meer

Vogels voederen – Help ze de winter door

De winterperiode is de meest aangewezen tijd van het jaar om de vogels in je tuin te voederen. Insecten verdwijnen onder de grond en regen en sneeuw maken het voor vogels moeilijk om zaden en ander voedsel te vinden. De dagen zijn ook korter dus is er minder tijd om voedsel te zoeken, terwijl ze in deze tijd van het jaar juist extra veel energie nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Lees meer