,

12 Tuintips voor juni

12 Tuintips voor juni

Juni is een van de mooiste tuinmaanden. De rozen bloeien weelderig, net als heel veel andere vaste planten en alles is nog heerlijk fris groen. Neem vooral de tijd ervan te genieten, en steek af en toe de handen uit de mouwen voor deze tuinklusjes.

Juni: knippen, snoeien, planten en zaaien

 1. Knip uitgebloeide rozen weg, zodat ze langer doorbloeien. Doe dat niet bij botanische bottelrozen (die vroeg en eenmalig bloeien), anders mis je straks hun mooie bottels. Geef de rozen regelmatig speciale rozenmest.

 2. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen van kuip- en potplanten en van perkgoed in hanging baskets, zodat ze langer bloeien. Geef ze elke twee weken water met vloeibare mest.

 3. Snoei bijna uitgebloeide vaste planten, zoals tuingeraniums en vrouwenmantel, vóór de langste dag (21 juni) terug, dan kunnen ze deze zomer nog een keer gaan bloeien.

 4. Snoei ook hoogzomerbloeiers, zoals bergamotplant (Monarda), phlox, zonnehoed en koninginnekruid, vóór 21 juni iets terug, zodat ze steviger en compacter worden en ze later in het seizoen bloeien.

 5. Snoei uitgebloeide struiken, buxus, hagen als taxus, thuja, beuk, haagbeuk, liguster, hulst en (Leylandii-)coniferen, vóór 21 juni lichtjes in vorm. Doe dit bij voorkeur op een bewolkte dag, zodat de doorgeknipte blaadjes of naalden niet verbranden in het felle zonlicht.

 6. Controleer de rozen en andere planten op bladluis en ander ongedierte en ziektes als meeldauw en neem maatregelen

 7. Zet bloeiende zomerbollen als dahlia’s en gladiolen, al dan niet met pot en al, op lege plekken in de border. Exotische gewassen als de canna en aronskelk kunnen de grond in. Geef ze in het begin regelmatig water.

 8. Zet de sproeier aan als het lang droog blijft. Eenmaal per week lang sproeien is beter dan elke dag een beetje

 9. Maai het gras elke week. In droge periodes minder vaak en niet te kort maaien. Bemest het gazon op een dag dat er regen wordt verwacht.

 10. Je kunt nu nog een- en tweejarigen zaaien.

 11. Pluk een zomers boeket uit eigen tuin, voor op de tuintafel of voor in de woonkamer.

 12. Regel op tijd iemand die voor je tuin kan zorgen als jij straks op vakantie gaat. Zet vlak voor je vakantie alle pot- en kuipplanten zo veel mogelijk bij elkaar, op een beschutte, lage plek, zodat ze niet van de tafel kunnen waaien en zodat de tuinoppas ze makkelijk tegelijk water kan geven.
,

Tuinplant van de maand juni: Kamperfoelie

Tuinplant van de maand juni: Kamperfoelie

Het verhaal achter kamperfoelie: klim-, slinger- en leiplanten zijn zeer populair omdat ze de hoogte ingroeien en zo ook in kleinere tuinen niet heel veel ruimte innemen. Kamperfoelie (wetenschappelijke naam: Lonicera) is er zo een. De plant heeft de botanische, natuurlijke uitstraling die nu zo in trek is, compleet met een weelderige bloei op een betrekkelijk bescheiden oppervlak. Mét het talent om de hoogte in te klimmen en te slingeren, langs een schutting, pergola of regenpijp. De bloemen geuren heerlijk, het parfum komt vooral ’s avonds vrij en trekt dan nachtvlinders zoals het gamma-uiltje en de kolibrievlinder. Overdag trekken de bloemen onder andere bijen en hommels, zodat het een echte aanwinst is voor de natuur in de tuin en de directe omgeving.

Herkomst 

Kamperfoelie behoort tot haar eigen kamperfoeliefamilie en groeit vooral op het noordelijk halfrond. Er zijn zo’n 180 soorten van bekend waarvan er 100 voorkomen in China, waar er al vele gedichten aan zijn gewijd. Naast de gecultiveerde variëteiten voor in de tuin groeit kamperfoelie ook veel in het wild, vooral aan de buitenkant van bosschages, waar de plant veel zon kan vangen. De plant is al eeuwen bekend bij mensen, de stevige, buigzame ranken werden in de Bronstijd reeds gebruikt om touwen mee te maken.

Soorten kamperfoelie

Kamperfoeliebloemen zijn prachtig om te zien: een groepje buisblaadjes, vergezeld van meeldraden en sprieten assorti die er als franje omheen zitten en onder hangen. De bloemen zijn veelal rozerood en geelwit, al komen ze ook in andere tinten zoals roodoranje en paarsgeel voor. Na de bloei komen er rode, blauwe of zwarte bessen aan. Kamperfoelie is verkrijgbaar in klimmende soorten, bladverliezers en groenblijvende struiken, check dus even wat het beste past bij de standplaats. De plant wordt, afhankelijk van de soort, tussen de één en vier meter hoog en bloeit van juni tot eind september, begin oktober.

Verzorgingstips

 • Kamperfoelie staat graag op een plek waar de wortels koel blijven en de bloeiende bovenkant zon krijgt. Hoe meer zon, hoe meer bloemen.

 • Omdat de plant zich makkelijk om andere planten heen slingert, is het zaak even na te denken over zijn buren en of een verticaal groen tapijt gewenst is of er juist een beetje lucht in de tuin moet blijven. In dat laatste geval kan kamperfoelie het beste wat meer ruimte op zijn standplaats krijgen.

 • De grond mag een beetje vochtig zijn. Mooie stenen rond de stam leggen helpt zowel de wortels koeler te houden als tegen het onnodig verdampen van water. Een lage struik ervoor planten, biedt ook wat schaduw op de wortels.

 • In de groeiperiode van maart tot mei eens per maand wat gedroogde koemest geven, houdt de bloei op gang.

 • Snoeien hoeft niet, maar mag wel, de plant loopt in de volgende bloeiperiode gewoon weer uit.

Must-have voor in de tuin: hortensia’s en vlinderstruiken

Must-have voor in de tuin: hortensia’s en vlinderstruiken

Er is niets vrolijker en kleurrijker dan een tuin gevuld met hortensia’s en vlinderstruiken. De kleuren van deze planten zorgen voor veel sfeer in de tuin en je zult al je tijd in de tuin willen doorbrengen. Vrolijke kleuren en vlinders in de tuin zorgen voor dat echte zomergevoel!

De hortensia: de populairste plant van Nederland

In vrijwel iedere tuin is er wel één te vinden: de Hortensia. Dat is natuurlijk niet voor niets; het is een prachtige vrolijke plant die ook nog eens redelijk makkelijk te verzorgen is. Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten en hierdoor zijn de hortensia’s in allerlei kleuren te koop. Ga jij voor wit, blauw of toch wat feller roze? Het kan allemaal!


bron: www.mooiwatplantendoen.nl

Vlinderstruiken in de tuin

Vlinderstruiken in de tuin zijn een echte aanwinst; een vlinderstruik kopen is dan ook altijd een goed idee. Vlinderstruiken passen in iedere tuin omdat zij in zoveel verschillende kleuren te koop zijn. Sommige vlinderstruiken groeien met de juiste verzorging erg hard en zullen dan ook gesnoeid moeten worden.

Aantrekken van vlinders en insecten met de hortensia en vlinderstruik

De belangrijkste reden om een hortensia of vlinderstruik in de tuin te plaatsen is natuurlijk het aantrekken van vlinders en andere insecten. Niet alle hortensia’s trekken vlinders aan, maar de pluimhortensia is een soort die dit wel doet. Om de natuur een handje te helpen is het ideaal om vlinderstruiken in de tuin neer te zetten.

Tuinplant van de maand: maart

Plant van de maand: maart.

De pracht van de bloesembomen:

Eerst de schitterende bloesems, daarna een volle bladkroon en in de zomer,in de nazomer en het najaar vruchten, dat hebben fruitbomen allemaal te bieden. Appelboom (Malus), perzikboom (Prunus persica) en pruimenboom (Prunus domestica) sluiten uitstekend aan bij onze groeiende wens en enthousiasme voor plukplanten. Voor kinderen leerzaam én een leuke ervaring om een appel, pruim of perzik te zien ontstaan. Bloesembomen zijn verkrijgbaar voor tuinen met ruimte voor een complete boomgaard, maar er zijn ook compacte, kleine bloesembomen die prima passen op een terras of een balkon.

Tuinplant van de maand februari

Tuinplant van de maand

februari ’19.

De lente mag dan wat aarzelend op gang komen, met voorjaarsverrassingen als hazelaar, sleutelbloem, scheefkelk en blauwkussen haal je het buitenseizoen vanzelf naar je toe. 

Vroege bloei én een tweede ronde 
Voor wie niet kan wachten om de tuin tot leven te brengen, zijn voorjaarsverrassingen als hazelaar (Corylus avellana Concorta’), scheefkelk (Arabis), sleutelbloem (primula) en blauwkussen (Aubrieta) een uitkomst. Niet alleen bloeien ze vroeg, de laatste twee gooien er later in het jaar vaak een tweede ronde tegenaan. En hazelaar levert dan een mooi groen decor, dat in de herfst verkleurt om in de winter weer de decoratieve kronkelende takken te laten zien. Zo verrassen deze tuinplanten niet alleen in de lente, maar eigenlijk het hele jaar door. 

 

Even voorstellen: voorjaarsverrassingen

Hazelaar ken je vermoedelijk al als paastak, maar is ook als complete plant niet te versmaden. De kronkelende kale takken zijn echte blikvangers als de rest van de tuin nog kaal is. Hij bloeit vrij spectaculair op kaal hout met gele slingers vol bloemetjes. En trakteert na de bloei op zachte, golvende blaadjes en – als je een beetje geluk hebt – op lekkere hazelnoten. 

Sleutelbloem is een van de vroegste tuinbloeiers en biedt snel en makkelijk snel een hoop vrolijkheid, van wit en pastels tot knalroze, felrood en dieppaars (en soms zelfs in twee kleuren tegelijk). Het zonnige hartje lokt de eerste insecten die op hun beurt weer de rest van de tuin op gang brengen. Deze allrounder is geschikt voor gebruik in bakken, volle grond en rotstuinen.

Blauwkussen is een sterke bodembedekker die het ook goed doet in bakken. Naast blauw zijn ze er ook in paars, lila, violet roze en wit. Voor allemaal geldt dat ze graag een vrij droog en warm plekje hebben, bij voorkeur in rotstuinen, rond muurtjes en tussen bestrating. Blauwkussen blijft laag en groeit in de breedte. 

Scheefkelk hangt graag over een muurtje, nestelt zich gretig in een rotstuin en vormt, eenmaal op dreef, een mooi dik groen tapijt met talloze violette en roze bloemen. Die trekken veel hommels, bijen en insecten aan  –   de beste manier om je tuin op een natuurlijke manier tot leven te brengen. 

Oók allemaal lenteverrassingen 
• De eerste merel die zijn longen uit zijn lijf zingt, op zoek naar de liefde. 
• Wakker worden en constateren dat het echt al een beetje licht is. 
• Elke dag zien dat de natuur ontwaakt in groene puntjes en nieuwe sprieten.

Nee, je ogen bedriegen je niet, de eerste muggen beginnen te dansen.

Tuinplant van de maand januari

Vier seizoenen schoonheid: “Sleeping Beauties”
Toegegeven, januari is niet het meest tintelende tuinmoment van het jaar. De natuur houdt winterslaap en dat geldt ook voor Sleeping Beauties kornoelje (Cornus), Viburnum en pronkklokje (Enkianthus). Toch staan deze sierheesters te trappelen om te ontwaken. Dat doen ze in de late winter en het vroege voorjaar. Tot die tijd trakteren ze op spectaculaire gekleurde takken en mooie lijnen, die extra opvallen met een beetje rijp of sneeuw. Zijn ze eenmaal wakker, dan gaat het los: prachtige bloemen in de lente, bessen in de zomer en fenomenaal verkleurend blad in de herfst. Het hele jaar door schoonheid dus, of ze nu een schoonheidsslaapje doen of schitteren. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Cornus: Kornoelje staat het liefst licht, al kan hij halfschaduw ook hebben.
 • Rijke grond, tikje vochtig, bij voorkeur een tikje zuur.
 • Kornoelje kan niet tegen droogte.
 • Winterhard tot -20°C.
 • In voor- en najaar de grond onder kornoelje bedekken met compost.
 • Snoeien is niet per se nodig, verwijder wel dode en gebroken takken.
 • Enkianthus: Pronkklokje heeft het liefst een plek in halfschaduw.
 • De kluit mag een beetje vochtig zijn, deze plant houdt van een beetje zure grond.
 • Rhododendron is een uitstekende buurplant.
 • Bemesten in het late najaar.
 • Pronkklokje is winterhard.

 

 • Viburnum staat graag licht, al gedijt de plant ook in halfschaduw.
 • Op een beschutte plek zal de bloei het rijkst zijn.
 • Water moet weg kunnen vloeien, Viburnum houdt niet van een natte kluit.
 • Bescheiden terugsnoeien na de bloei in april, daarna bemesten.  
 • Winterhard, maar bij strenge vorst toch liever even afdekken.