Tuinklussen in oktober
Siertuin – plantenborders:
Oktober is een goede maand om vaste planten in de tuin aan te planten. De grond is nu nog voldoende opgewarmd waardoor de wortels er nog goed zullen in verankeren vooraleer de winter zich laat voelen. In oktober kun je de vaste planten ook nog uitgraven om ze te scheuren en de jongste buitenste delen mogen dan terug de grond in
Groenblijvende heesters (struiken), coniferen (sparren) mogen vanaf half oktober verplant worden.
Heb je grote struiken of coniferen in de tuin die je pas volgend voorjaar kan verplanten dan doe je er goed aan van deze nu al eens rondom met de spade af te steken. Op deze manier zal de plant de komende maanden vele nieuwe haarworteltjes aanmaken waardoor ze zich makkelijker zal laten verplanten het komende seizoen.
Denk er tijdig aan om zaden te oogsten voor volgend jaar. Bewaar de zaden donker en droog.
De winterbloeiende planten kunnen in de komende maanden uw tuin wat opfleuren.
Naast bloemen zoals viooltjes of winterheide (Erica’s) kunnen ook sierkolen, bessendragende struiken of heesters met mooie takken voor kleur zorgen in uw wintertuin.
De hagen zijn nu al een tijdje gestopt met groeien. Wil je een hele winter kunnen genieten van een vrij strakke haag, dan is het nu de moment om deze een goede snoeibeurt te geven.
Snoeivormen van buxus, liguster, taxus, klimop,… kunnen geschoren worden.
GAZON:
Laat je gazon herademen.
Weg met die verstikkende mos- en viltlaag! Als je gazon geen lucht meer krijgt, is een grondige verticuteerbeurt precies wat het gras nodig heeft om weer op adem te komen. Maar om te voorkomen dat mos en onkruid opnieuw de kale plekken inpalmen, geef je het beste ook wat aandacht aan een snel en gezond herstel door doorzaaien na het verticuteren.
Volg dit stappenplan voor een totale make-over van je gazon.
Van verticuteren tot stralend groen in 5 stappen
Wacht op regen
De grond van je tuin is pas klaar voor herstel wanneer hij voldoende vocht heeft opgenomen. Wacht dus tot het voldoende geregend heeft en ga dan aan de slag.
Verticuteer in twee richtingen
Verticuteer je gazon zowel in de lengte als in de breedte. Zo kan de toplaag goed loskomen, wat de vorming van nieuwe scheuten stimuleert.
Zaai graszaad over de kale plekken
Tijd om te zaaien! DCM Graszaad Riparo® Plus is speciaal ontwikkeld voor het herstellen van dunbegroeide plekken in het gazon. Ideaal dus voor doorzaaien na een verticuteerbeurt.
Dek af met een bodemverbeteraar
Een laagje DCM Vivimus® Gazon bovenop het graszaad creëert ideale omstandigheden om de kieming van de zaadjes te bevorderen. Het voorkomt ook uitdroging en beschermt de zaadjes tegen vogels en wind.
Druk aan met de tuinwals
Rol de grond lichtjes aan met een tuinwals. Hou de grond vochtig tot alle kale plekken weer dichtgegroeid zijn en geniet dan van je grasmat die zijn vroegere glorie heeft teruggevonden!
Bron: DCM-info