Helleborus – Een opvallende verschijning in de wintertuin

De Helleborus, in het Nederlands Kerstroos of Nieskruid, is een groenblijvende bloeiende vaste plant voor in de wintermaanden. De plant is erg populair omdat de bloeitijd valt in de periode december tot februari, de periode waarin veel andere planten nog in rust zijn.

Soorten

De bekendste soort is de Helleborus niger die veel aangeboden wordt aan het einde van het jaar. Deze soort is de échte Kerstroos en bloeit met grote sneeuwwitte bloemen op relatief korte stelen. Het is echter niet de sterkste soort die verkrijgbaar is.

De Helleborus orientalis, ook wel Winterroos of Nieskruid genoemd, wordt vaker in de tuin gebruikt. Van deze soort zijn verschillende vormen en kleuren zoals wit, lichtgeel, groen, roze en paars. Vaak zijn ze ook nog mooi gespikkeld en sommige soorten hebben dubbele bloemen.

Andere mooie soorten zijn de Helleborus purpurascens met paarse bloemen of de Helleborus sternii die lichtgroene bloemen met een roze blos heeft.

Verzorging van de Helleborus

Het blad in de winter is meestal niet meer zo mooi. Het zou zonde zijn als de bloemen wegvallen tussen dit blad. Het is daarom aan te raden om al het oude en lelijke blad weg te knippen zodra de eerste bloemknoppen te zien zijn, meestal is dit medio januari. Hierdoor komen de bloemen goed tot hun recht en tegelijk wordt de vorming van nieuw blad bevorderd. Knip uitgebloeide bloemen ook weg, zodat daar geen energie meer heen gaat.

Met zijn voeten staat hij graag in vruchtbare, waterdoorlatende humusrijke grond. Het liefst met een beetje bladaarde en klei erdoor gemengd. In het voorjaar en het najaar kan je de plant wat gedroogde koemest geven. Strooi dit rond de voet van de plant en hark het licht in.