DIY: Een Halloween-pompoen uithollen en verlichten

Wie aan Halloween denkt, denkt natuurlijk aan de kleurrijke Halloween-pompoenen met hun uitgesneden gezichtjes. Plaats je een brandend waxinelichtje in de pompoenen, dan zijn het ’s avonds echte sfeermakers in en om het huis.

En wat is er nou leuker dan zelf een Halloween-pompoen maken?

Leuk voor kinderen én volwassenen

Een aantal van deze leuke Halloween-pompoenen rondom je huis geven een gezellige sfeer, vooral als er waxinelichtjes in geplaatst worden. Officieel gezien zijn de Halloween-pompoenen ervoor bedoeld om iedereen bang te maken, maar stiekem zijn ze hartstikke leuk!

Een Halloween-pompoen is vrij simpel te maken met weinig materiaal en kost nauwelijks wat. En het is ook nog eens gezellig om dit samen met je kinderen te doen! Zo kan je samen met je kinderen een middagje creatief bezig zijn tijdens donkere en grauwe dagen.

Wat heb je nodig?

  1. Eén of meerdere pompoenen
  2. Een scherp mes
  3. Grote en kleine lepels
  4. Een schaal of bak om het vruchtvlees en de zaden in te doen
  5. Een dikke zwarte stift
  6. Waxinelichtjes

Stap 1: Een pompoen uitkiezen

Pompoenen kan je kopen op de markt, in tuincentra en soms ook in de supermarkt. Voor slechts enkele euro’s heb je al een mooie oranje pompoen! Bij het uitzoeken van een pompoen moet je er op letten dat hij niet al te klein is. Je bent dan wel sneller klaar, maar door het kleine oppervlak kan het uitsnijden van het gezichtje een priegelwerkje worden. Let er ook op dat de pompoen wat ‘vlak’ is aan de onderkant, zodat hij mooi rechtop blijft staan en niet omvalt.

Als je meerdere Halloween-pompoenen wilt maken, is het leuk om verschillende formaten en vormen te kiezen. Op die manier krijg je een mooie ‘familie’ van verschillende pompoenen, wat er natuurlijk extra sfeervol uitziet!

Stap 2: De pompoen openen en uithollen

Voordat je de pompoen gaat uithollen, moet je eerst het ‘deksel’ er af snijden. Snij aan de bovenkant van de pompoen rondom schuin naar binnen. Door uitdroging kan het ‘deksel’ namelijk krimpen. Door schuin naar binnen te snijden, voorkom je dat het ‘deksel’ in de pompoen valt.

Maak je een Halloween-pompoen met kinderen? Dan is het verstandig om dit snijwerk zelf te doen. We willen niet dat kinderen in hun vingers (of erger) snijden!

Hierna kan je met een lepel het vruchtvlees en de zaden er uit schrapen. Let er op dat je niet teveel van de binnenwand afschraapt. De pompoen moet dun genoeg zijn om straks gemakkelijk het gezicht uit te snijden, maar als de wand té dun wordt, wordt hij zwak en stort je pompoen straks in. Zorg ook voor een vlakke bodem, zodat het waxinelichtje stevig staat.

Tip: Van het uitgelepelde vruchtvlees kan je een heerlijke pompoensoep maken!

Stap 3: Een gezicht uitsnijden

Nu het grote werk is gedaan komt het leukste gedeelte: We gaan de pompoen een gezicht geven! De ‘standaard’ Halloween-pompoenen hebben natuurlijk een boos en eng gezicht, maar dat hoeft natuurlijk niet per se. Misschien vind jij ’t juist leuk om een blije pompoen te maken, of een pompoen met andere figuurtjes als sterren en / of manen. Het is jouw pompoen, dus laat je fantasie de vrije loop!

Begin niet zomaar met een mes te hakken in de pompoen, maar gebruik een dikke zwarte stift om de contouren uit te tekenen. Je kan ook een sjabloon van Google plukken en deze gebruiken.

Ook voor deze stap geldt: Doe voorzichtig met scherpe messen!

Stap 4: De finishing touch

Je Halloween-pompoen is uitgehold en uitgesneden, dus is het tijd om er een waxinelichtje in te zetten en hem een plekje te geven. Om het nog mooier en herfstiger te maken, kan je rondom je Halloween-pompoen wat kleinere pompoenen, dennenappels en herfstbladeren leggen. Dit staat hartstikke gezellig in je tuin, bij de voordeur of gewoon binnen in huis op een mooie schaal.