Bescherming van de tuinplanten in de winter

De meeste tuinplanten maken een groei- en een rustperiode door. Het afnemen van de daglengte en dus daglicht en daling van de temperatuur is voor tuinplanten het sein om in rust te gaan. Omdat de plant in ruststand gaat, kan de plant aanzienlijk lagere temperaturen verdragen. Hierdoor kunnen de meeste planten zichzelf dan ook uitstekend redden tijdens de koude wintermaanden. Elke tuinplant heeft hiervoor hun eigen techniek ontwikkeld. Maar wat extra bescherming van de tuinplanten is natuurlijk een verstandige voorzorgsmaatregel.

Bescherming van vaste planten

De vaste planten sterven boven de grond in de herfst helemaal af en enkel het houtachtige deel blijft nog staan. De vaste plant concentreert zich nu op het wortelstelsel en de groeipunten. Dit proces kunt u versnellen door vanaf augustus geen bemesting meer te geven.

Wacht met snoeien tot het voorjaar en laat afgevallen blad de hele winter rond de plant liggen. Hiermee geef je de overwinterende vaste planten extra bescherming.

Bescherming van kuip- en patioplanten

Subtropische kuip- en patioplanten zoals de Oleander, Bougainvillea en Agapanthus kunnen weinig vorst verdragen. Plaats ze vanaf half oktober op hun overwinteringsplaats en verwijder dode takken en dorre bladeren. De beste temperatuur is tussen de 5 en 10 °C. Zorg er voor dat de overwinteringsplaats luchtig en niet al te donker is. Een vorstvrije garage of schuur voldoet prima. Nog beter is een tuinkas.

Bescherming van potplanten

Potplanten zoals dwergconiferen, Buxus en Viburnum zijn goed winterhard, ook als je ze in potten hebt staan. Toch kunnen ze bij een lange periode van strenge vorst in de problemen komen. In dat geval kan je ze het beste dicht bij elkaar zetten zodat ze elkaar een beetje isoleren. Voor extra bescherming kan je de potten inpakken met bijvoorbeeld noppenfolie.

Let er ook op dat de potten tegen strenge vorst kunnen. Als vochtige grond bevriest zet het uit waardoor minder sterke potten kunnen barsten.

Bescherming van rozen

Bij strenge vorst zijn rozen kwetsbaar op de plek waar ze geënt zijn. Het is daarom verstandig om de voet van de rozen met een bergje fijne boomschors of turf te bedekken. Bij rozen op stam zit de plek waar ze geënt zijn boven aan de stam. Deze kan je beschermen door er een bosje stro of een stuk jute omheen te binden.

Bescherming van klimplanten

Klimplanten zoals de Passiflora, Clematis en de Fallopia kan je het beste vastbinden. Bij sneeuwval wordt het gewicht van de klimplant namelijk veel groter.